top of page
sunsetkroksjon.jpg

Vanliga frågor

Varför kan jag inte boka hur många nätter jag vill?

Eftersom det här på många sätt är en lite annorlunda boendeupplevelse har vi bestämda check-in dagar där vi är på plats och går igenom "hur det funkar". Sen lämnar vi er att njuta och uppleva naturen i lugn och ro på egen hand. Att man oftast inte kan boka enbart en natt beror på att vi vill nudga till lite längre tid i naturen, att man behöver lite längre tid för att landa, koppla av och zooma ut. Men också för att spara på resurser i form av tvätt och städ.

Gemensam incheckning?

För att er upplevelse ska bli så bra som möjligt, samt för allas säkerhet och trevnad vill vi ha en gemensam genomgång av platsen, eldning och kök med mera och denna sker kl.16.30 på ankomstdagen. Det går bra att anlända och checka in från kl. 16.00.
Om ni av någon anledning får förhinder på vägen behöver ni meddela oss om detta så att vi kan komma överens om en ny tid för individuell genomgång senare under eftermiddagen/kvällen. 
Utcheckning är kl.10.00 på avresedagen.

Vad är vår avbokningspolicy?

Utan avbeställningsskydd kan ni avboka med full återbetalning fram till 21 dagar innan ankomstdatum. 

Vid avbokning från 20 dagar till och med 14 dagar före ankomstdatum återbetalas 50% av beloppet.
Avbokning 13 dagar eller senare än 13 dagar före ankomstdatum återbetalas ej. 
Ombokning fram till och med 14 dagar innan ankomstdatum, i samma säsong och i mån av plats. 13-0 dagar före ankomstdatum gäller ombokning endast vid uppvisande av läkarintyg. 
Tecknar ni avbeställningsskydd vid bokning gäller fri avbokning till och med 14 dagar före ankomstdatum och 50% återbetalning för avbokning 13 dagar innan ankomst till och med 24h innan incheckning, alt. fri ombokning i samma säsong.  

Läs mer om våra bokningsvillkor här.

Hur fungerar uteköket?

Uteköket, som står regnsäkrat under ett stretchtält intill sjön i den lilla viken, är utrustat med allt ni behöver för att tillaga era måltider, såsom kastruller, stekpannor, tallrikar, glas, bestick, presskannor etc. Man lagar maten över öppen eld i eldfat där man t.ex placerar stekpanna eller kastrull på galler. Det finns ved, tändbollar, huggkubb och yxa. Att tända en eld och hålla den igång kan vara en ny erfarenhet och matlagning utomhus kan ta lite längre tid än man är van vid. Låt det få vara en del av upplevelsen! Ni kommer troligen att vara flera sällskap som lagar i köket samtidigt, så det är bra om ni är förberedda på att samspela och hjälpas åt vid eldar och med utrustning. Disken skall rengöras med varmt vatten och diskmedel.
Ekologiskt kaffe, té, havremjölk, olja, salt och peppar finns alltid i köket. 

Vad innebär Kroksjöns matkoncept?

Matkonceptet består av en kylbox och en korg som levereras vid incheckning och innehåller råvaror och recept för 2 middagar, 1 lunch, 2 frukostar, och något sött till kaffet. Innehållet kommer att variera eftersom det baseras på vad som finns tillgängligt för säsongen, men är i så stor utsträckning det är möjligt närproducerat och/eller ekologiskt. Grunden är "enkelt men skogslyxigt", att det ska vara lätt att lyckas och att inget ska gå till spillo. Frukosten består i regel av yoghurt m. granola/gröt, ägg, juice, samt kaffe eller té. 
Det enda ni behöver tänka på är att ta med en flaska vin/annan favoritdryck till middagen!

Var god observera att alla i samma sällskap alltid får ett och samma recept, och vid allergi/specialkost anpassas receptet därefter. 

Kan jag ta med mig barn/extra personer?

Öppna eldar och yxor är kanske inte de bästa leksaker för minstingarna och det kan möjligen vara lite trixigt att sig i och ur båten om man bor ute på halvön. Men med det sagt så är naturen samtidigt en fantastisk lekplats med oändliga möjligheter till att utforska och upptäcka! Under eget ansvar så får de minsta gärna följa med och dela plats med er i sängen. För 3 vuxna, och/eller 1-2 barn upp till 12 år finns Skogsudden 2, med plats för upp till 4 personer. Då bäddar vi ut med 1-2 madrasser på golvet. 

Är båda barnen över 12 år, eller om ni är ett gäng vänner som reser tillsammans så bokar ni Skogsudden 1 & 2. Dessa tält står nära varandra och passar perfekt för ett något större sällskap.
Vi vet att barnen inte alltid uppskattar samma mat som oss vuxna och att man kanske hellre tar med något man vet att de kommer att tycka om. Därför ingår maten inte automatiskt när man bokar extrapersoner i Skogsudden 2. Ange vid bokning om ni önskar mat för barnen, annars avses matlådan för 2 personer.

Är det någon skillnad mellan boendena?

Inte nämnvärt. Till Ö-sviten ingår egen roddbåt eftersom det krävs en roddtur för att komma ut till tältet. Inredningen skiljer sig något mellan tälten och vi förbehåller oss rätten att ändra om efter smak och inspiration då och då. Med andra ord kan det skilja sig lite från det man ser på bilderna. En annan sak som skiljer dem åt är deras läge. Ö-sviten ligger på en halvö i viken, som man når genom en liten roddtur. Skogsudden 1 & 2 är belägna på motsatt sida i viken, intill sjön i den så kallade Magiska skogen, och närmast uteköket (ca 50, resp. 75 m). Trädkronan ligger uppe på en liten klippa omgiven av skira bokar, ca 75 m från vattnet och 300 m från uteköket. På sommaren skyms sjöutsikten från Trädkronan av bokträdens grönska.

Ligger tälten nära varandra och annan bebyggelse?

Tälten är placerade på väl avstånd från varandra (bortsett från Skogsudden 1 & 2) och på utvalda platser runtom viken. Det finns ingen annan bebyggelse väl synlig från Skogsretreatet, och närmaste granne bor cirka 400 m bort. Dock färdas ljud väldigt väl över sjön, så tänk på att inte väsnas för mycket på tider eller i en decibel som ni själva skulle ha blivit störda av. Tänk gärna på att detta är ämnat som ett retreat, en tid för lugn och avkoppling.
Förbi Skogsretreatet passerar Brunnsbackaleden, som är en uppskattad promenad både för lokalbefolkning och sommarturister. Vår fantastiska allemansrätt gör också att det kan dyka upp folk på stigarna eller badbryggan som vill njuta av den fina naturen eller ta ett dopp i sjön.

Vad ska jag ta med mig?

Du behöver ta med dig kläder efter väder, sköna skor, myggmedel, varma kläder för kyligare kvällar och nätter, dryck till middagen, kanske något spel eller bra bok, och laddare till telefonen som går att ladda på sol-el i uteköket. I sjön finns en och annan abborre, gädda, och mört så ta med fiskespöt om du vill. Fiskekort finns att lösa i Unnaryds kiosk eller online.

Är det långt att gå från parkeringarna?

Det är cirka 800 m gångväg från parkeringen till Kroksjöns Skogsretreat. Det kan vara bra att ha det i åtanke när ni packar väskan :).

Får jag ta med min hund?

Svaret är att inga fyrfotingar är tillåtna inne i tälten. Om hunden följer med så måste den vara okej med att endast vistas utomhus. Vi hoppas att ni har förståelse för detta. 

bottom of page