Vanliga frågor

Varför kan man endast boka 2 nätter och endast vissa dagar?

Det finns några olika hållbarhetsanledningar. Ett par dagar i veckan ska naturen och dess invånare få vila. Att man inte kan boka enbart en natt beror framför allt på att vi vill nudga till lite längre tid i naturen, att man behöver lite längre tid för att landa, koppla av och zooma ut. Men också för att spara på resurser i form av tvätt och städ. Att det enbart går att boka två nätter beror på att vi märkt att de allra flesta inte bokar längre vistelse än så och därför har vi valt att prova detta upplägg. Skulle man vilja boka fler än två nätter så kan man höra av sig till oss så ska vi nog kunna ordna det!

Gemensam incheckning?

För att er upplevelse ska bli så bra som möjligt vill vi ha en gemensam genomgång av platsen, eldning och kök med mera och denna sker kl.16.00 på ankomstdagen. Det går bra att anlända och checka in från kl. 15.00. Är det på grund av lång restid eller annat förhinder inte möjligt att komma till utsatt tid så är ni självklart välkomna ändå, men missar genomgången. Hör av er till oss så vi vet om detta.
Utcheckning är kl.11.00 på avresedagen.

Vad är vår avbokningspolicy?

Ni kan avboka med full återbetalning fram till 21 dagar innan ankomstdatum. Vid bokning skapas automatiskt ett konto åt dig på vår bokningstjänst BokaMera som är avsett för att du själv enkelt ska kunna avboka inom denna tid. Klicka på "Avboka bokning" i bekräftelsemailet och följ instruktionen.

Vid avbokning från 20 dagar till och med 8 dagar före ankomstdatum återbetalas 50% av beloppet minus 400kr adminavgift. Kontakta oss på info@kroksjonsretreat.com för hjälp med avbokning.
Avbokning 7 dagar eller senare än 7 dagar före ankomstdatum återbetalas ej. 
Vi erbjuder ombokning vid sjukdomssymtom utan extra kostnad under samma säsong och i mån av plats.

Läs mer om våra bokningsregler här.

Hur fungerar uteköket?

Uteköket, som står regnsäkrat under ett stretchtält intill sjön i den lilla viken, är utrustat med allt ni behöver för att tillaga era måltider, såsom kastruller, stekpannor, tallrikar, glas, bestick, presskannor etc. Man lagar maten över öppen eld i eldfat där man t.ex placerar murikka (stekhäll), eller kastrull på galler. Det finns ved, tändbollar, huggkubb och yxa. Att tända en eld och hålla den igång kan vara en ny erfarenhet och matlagning utomhus kan ta lite längre tid än man är van vid. Låt det få vara en del av upplevelsen! Ni kommer troligen att vara flera sällskap som lagar i köket samtidigt, så det är bra om ni är förberedda på att samspela och hjälpas åt vid eldar och med utrustning. Disken bör rengöras med varmt vatten, diskmedel och vår desinfektionsspray som finns på plats. Bord och sittplatser är utformade med gott om plats om man vill sitta lite avskilt. Stearinljus och lyktor finns för mysstämningen. 
Ekologiskt kaffe och té, Ikaffe (havremjölk), olivolja, salt och peppar finns alltid i köket. 

Vad innehåller Gården Byns matlåda?

Kylboxen levereras vid incheckning och innehåller råvaror och recept för 2 middagar, 1 picknicklunch, 2 frukostar, och något sött till kaffet. Innehållet kommer att variera eftersom det baseras på vad som finns tillgängligt för säsongen, men är i så stor utsträckning det bara är möjligt närproducerat och ekologiskt. Grunden är att middagarna kräver lite mer tillagning medan lunchen är anpassad för att kunna tas med på utflykt och enkelt kan förberedas i samband med frukosten. Frukosten består i regel av yoghurt m. granola/gröt, bröd, god ost och annat pålägg, juice, samt kaffe eller té. 
Det enda ni behöver tänka på är att ta med en flaska vin/annan favoritdryck till middagen!

Kan jag ta med mig barn/extra personer?

Öppna eldar och yxor är kanske inte de bästa leksaker för minstingarna och det kan möjligen vara lite trixigt att sig i och ur båten om man bor ute på halvön. Men med det sagt så är naturen samtidigt en fantastisk lekplats med oändliga möjligheter till att utforska och upptäcka! Under eget ansvar så får de minsta hemskt gärna följa med och dela plats med er i sängen. För lite större barn eller extra vuxna som vill sova i egen säng finns Skogsudden, med plats för upp till 4 personer. Då bäddar vi ut med 1-2 madrasser på golvet.
Vi vet att barnen inte alltid uppskattar samma mat som oss vuxna och att man kanske hellre tar med något man vet att de kommer att tycka om. Därför ingår maten inte automatiskt när man bokar extrapersoner i Skogsudden. Ange vid bokning om ni önskar mat för extrapersonerna, annars avses matlådan för 2 personer. Mattillägget betalas på plats med kort eller swish.

Finns det inga bilder på Skogsudden och Klippkanten?

Nej, det gör det inte. De är nya för säsongen och finns än så länge bara i våra huvuden. Men där är de väldigt fina och mysiga! 

Är det någon skillnad mellan boendena?

Inte nämnvärt. Till Ö-sviten ingår egen roddbåt eftersom det krävs en roddtur för att komma ut till tältet. Inredningen skiljer sig något mellan tälten och vi förbehåller oss rätten att ändra om efter smak och inspiration då och då. Med andra ord kan det skilja sig lite från det man ser på bilderna. En annan sak som skiljer dem åt är deras läge. Ö-sviten ligger på en halvö i viken, som man når genom en liten roddtur. Skogsudden är fint belägen på motsatt sida i viken, intill sjön i den så kallade Magiska skogen, och närmast uteköket (ca 50 m). Klippkanten ligger majestätiskt uppe på en liten klippa omgiven av skira bokar och med utsikt över viken, ca 200m från uteköket.

Ligger tälten nära varandra och annan bebyggelse?

Tälten är placerade på väl avstånd från varandra och på särskilt fina, utvalda platser runtom viken. Det finns ingen annan bebyggelse synlig från Skogsretreatet, och närmaste granne finns cirka 300 m bort. Dock färdas ljud väldigt väl över sjön, så tänk på att inte väsnas för mycket på tider eller i en decibel som ni själva skulle ha blivit störda av. Tänk gärna på att detta är ämnat som ett retreat, en tid för lugn och avkoppling.
Förbi Skogsretreatet passerar Brunnsbackaleden, som är en uppskattad promenad både för lokalbefolkning och sommarturister. Vår fantastiska allemansrätt gör också att det kan dyka upp folk på stigarna eller badbryggan som vill njuta av den fina naturen eller ta ett dopp i sjön.

Vad ska jag ta med mig?

Du behöver ta med dig kläder efter väder, sköna skor, myggmedel, varma kläder för kyligare kvällar, dryck till middagen, kanske något spel eller bra bok, laddare till telefonen som går att ladda på sol-el i uteköket. I sjön finns en och annan abborre, gädda, och mört så ta med fiskespöt om du vill. Fiskekort finns att lösa i Unnaryds kiosk

Är det långt att gå från parkeringen?

Det är cirka 800 m gångväg från parkeringen vid Åbygget till Kroksjöns Skogsretreat. Meddela oss så ställer vi fram en skrinda åt er om ni har mycket att bära.